Dry needling

  • Wat is dry needling?

Dry needling is een al langer bestaande behandeltechniek overgewaaid uit Canada wat in toenemende mate door fysiotherapeuten wordt gebruikt. Het valt nu ook officieel onder de fysiotherapeutische handelingen.

Uw fysiotherapeut maakt gebruik van acupunctuurnaaldjes. Hiermee worden uw spieren aangeprikt waardoor deze op termijn ontspannen en minder aanleiding geven tot klachten. Er wordt geen vloeistof ingebracht.

  • Hoe werkt dry needling?

Actieve spierknoopjes, zogenaamde triggerpoints, kunnen voor lokale spierproblemen zorgen. De spier spant aan waardoor u pijn kunt ervaren. Eén van de kenmerken van deze triggerpoints is ,dat het ook uitstralende pijn kan veroorzaken. U heeft ergens pijn maar de oorzaak ligt ergens anders. De triggerpoints kunnen ook zorgen voor een gevoel van krachteloosheid/vermoeidheid of tintelingen.

Uw fysiotherapeut prikt een triggerpoint in de spier aan. De spier spant kort aan. Dit noemen we een twitch. Dit is niet altijd pijnloos. Het doel is om uw spier hiermee te helpen ontspannen. Het kan hierdoor ook een positieve invloed hebben op de bewegelijkheid van uw gewrichten. Immers spieren en gewrichten werken met elkaar samen.

  • Geregistreerd fysiotherapeut

Op de site www.dryneedling.nl vindt u uitgebreide informatie over dry needling. U kunt hier ook zoeken naar uw geregistreerde fysiotherapeut die bevoegd is dry needling toe te passen.

Wanneer

Vooral bij spierklachten die al langer bestaan is dry needling geschikt. Helemaal als er myofasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam.

Vergoedingen

Dry needling wordt als fysiotherapeutische behandeling vergoed indien u voor fysiotherapie aanvullend verzekerd bent. Informeert u zelf bij uw eigen zorgverzekeraar naar het aantal behandelingen dat zij in een jaar aan u vergoeden.